Het verhaal

BLIND DATE
Portretten met blikken en blozen

The Phoebus Foundation organiseert samen met het Museum Snijders&Rockoxhuis in Antwerpen een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van de Vlaamse portretkunst.

The Phoebus Foundation heeft de mooiste portretten uit haar collectie geselecteerd, van de middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd, om het rijke verhaal van dit genre te vertellen.  De panelen en doeken worden vergezeld van een rijk portfolio aan accessoires en attributen zoals rammelaars, juwelen en nog zoveel meer. Zo wordt geschiedenis tastbaar en komen de portretten tot leven.

Het Museum Snijders&Rockoxhuis is door het historische karakter van de patriciërswoningen het uitgelezen decor voor deze tentoonstelling. De portretten worden in hun natuurlijke habitat getoond, maar krijgen in een originele scenografie van Walter Van Beirendonck een verrassend jasje. De gastheer van dienst is Nicolaas Rockox himself, die zelf ook figureerde op menig portret. Een greep uit de lange rij van portretkunstenaars: Quinten Metsys, Frans Floris, Jan Van Hemessen, Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck, Jan Cossiers en Jan Boeckhorst.

De verderop gelegen Keizerskapel biedt de perfecte setting voor de middeleeuwse religieus geïnspireerde portretten en drieluiken met hun stichtersportretten. Van goddelijk tot individueel, van realistisch tot verbloemd, van selfies tot groepsportretten, u komt ogen te kort om zoveel schoonheid in de Keizerstraat te aanschouwen.

En alsof dat nog niet genoeg is, vormt de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Antwerpse Hendrik Conscienceplein het decor voor ontroerende kinderportretten. In het Museum Vleeshuis tonen de monumentale schilderijen van Frans Snijders uit de collectie van The Phoebus Foundation dat de vroegmoderne mens niet alleen hield van mode, maar ook van gastronomie.

Durft u in dialoog te gaan met de rijk uitgedoste dames, met de wollige keukenmeid, met een bisschop of een patriciër? Geen zorg, ze zullen u niet tegenspreken. In tegendeel, op een of andere manier geven ze hun geheimen prijs en laten ze zich traag lezen.

Tickets zijn te koop via de pagina tickets op deze website (reserveer uw plaats!). Bij de start van uw bezoek ontvangt u in het Museum Snijders&Rockoxhuis een tentoonstellingsgids die u langs de verschillende historische locaties begeleidt.